Am observant deja în nenumărate ocazii cum arta are capacitatea de a ne schimba starea. Cum are capacitatea de a ne transforma energia și prezența.
Deseori am auzit “e ca o magie” “nu-mi pot explica cum starea mea s-a schimbat atat de mult în timp ce pictam si de la oboseală am ajuns la energie multă și bună”.
Răspunsul meu este: “ nu e magie, e știință”!
Hai să vedem de ce:
- Atunci cand ne angajam intr-un proces creativ atentia noastră devine concentrată in acem moment prezent iar asta contribuie semnificativ in reducerea nivelului de cortizol- hormon al stresului, deci in esență devenim mai relaxati ( Studiu de referința realizat în 2016 de către Girija Kaimal, studiu care își propunea să verifice nivelul de cortizol( hormon al stresului) înainte si după un proces de 45 de minute de pictură.
Studiul arăta că 75% din cei care au participat au înregistrat nivele mai mici ale stresului după procesul de pictură.
Cea mai interesantă parte a studiului arată că participanții nu aveau nicio experiență in pictură ceea ce ne demonstrează că “talentul” și experiența, nu sunt necesare pentru a te bucura de beneficiile artei ca terapie.
- Atunci când ne stabilim o rutină sau o practică folosind arta ca și terapie contribuim în cultivarea stării de bine deoarece fiecare sesiune de desen sau de pictură finalizată ne conferă un sentiment de reușită – reușită care vine cu o armată de endorfine, endorfine responsabile de sentimentul nostru de împlinire și fericire.
- Atunci când practicăm arta ca terapie și mindfulart atenția noastră merge în prezent, in corp, in senzatii, la respirație nu neapărat la produsul final, prin urmare practicăm Mindfulness. Mindfulness extrem de benefic în îmbunătățirea atenției și a capacității de concentrare.
- Arta ca și terapie este un puternic instrument de reglare emoțională. Cum? Prin artă, emoții cum ar fi furia, tristețea sau anxietatea pot fi transpuse în formă vizuală sau chiar materială folosind lut. Transformarea acestor emoții în ceva tangibil poate avea un efect liberator și terapeutic, ajutandu-ne să eliberam tensiunea si energia emoțională acumulată, așadar poate oferi o formă de catharsis, contribuind la eliberarea emoțiilor refulate sau a emoțiilor cu care ne este greu să fim.
Te-am convis? Consider că cel mai bun mod de a înțelege este să testezi.
Să îți oferi timp și spațiu de explorare, timp în care să testezi ce funcționează pentru tine și cum se simte.
Cum poți să începi practica?
Am pus aici 10 idei prin care poți practica Mindfulart chiar acum
- Colorează intr-o carte pentru Adulți.
- Conectează-te la un simbol și desenează-l în mod repetat, încet, timp de 10 minute.
- Desenează intuitiv, liber, spontan, fără o intenție anume.
- Realizează o mandala.
- Desenează-ti respirația.
- Conectează-te la o emoție pe care dorești să o explorezi și pictează, desenează, conectat/ă la acea energie.
- Self Love Portrait- Desenează-te pe tine. Ce iubești ce mai mult la tine?
- Ce e în controlul meu? Desenează-ti mâna. Ce se află momentan în mâinile tale? Ce e înafara lor?
- Ce se află în inima mea? Conectează-te la inima ta, desenează-o și în interior notează și onorează tot ce apare.
- Copacul grijii de sine. Desenează un copac. Fiecare ramură reprezintă un lucru de care ai nevoie pentru a te putea îngriji. Ce ramuri are copacul tău? Cât de îngrijit este?
Iar dacă te simți deja pregătit/ă poți să începi provocarea de Mindfulart care se derulează momentan pe canalul de instagram mindfulartcuandrada, pe pagina Grupului Mindfulart- Arta ca terapie, si pe canalul de youtube.
Zi cu soare și culoare
Andrada
0 comments