Făceam ordine. M-am pierdut printre desene vechi, jurnale de Art Terapie din anii trecuți, chițibușuri păstrate de-a lungul timpului in speranta că le voi folosi cândva.

Am dat și peste doua foi printate. Vechi. “90 ways to practice self-care and feel more energised”.

Am împrietrit. E posibil să fii descoperit nu doar doua foi ci doua foi care mi-au schimbat viața!

Le-am printat acum 5 ani când după 2 ani de alăptat exclusiv cu zi și noapte, 2 ani fără somn de 8 ore, 2 ani in rol exclusiv de mamă, viața imi imi fugea de sub picioare.

Habar nu aveam ce însemnă să am grijă de mine, ba ma și revolta ideea. Cum să am eu grijă de mine când sunt mamă și soție și am atâtea alte responsabilități? Cum? Intr-una din ședințele de psihoterapie am realizat că nu făcusem o baie in cadă de cel puțin un an…

Insa corpul meu epuizat își cerea grija lui, mintea mea hiperactivă avea nevoie de spațiu și sufletul meu avea nevoie și el la rândul lui de grjă.

Din aceste 2 foi e posibil să fii aflat pentru prima dată de faptul că sunt minte, trup și suflet. Că grija de sine cuprinde, in esența 5 dimensiuni care țin de nevoi fizice, psihice, emoționale, spirituale și sociale și sunt la fel de valide ca și nevoile celor din jurul meu și au nevoie de la fel de multă prioritizare și atenție.

Am învățat că pentru a avea o viață sănătoasă fizic, mental și emotional, e nevoie să îmi creez o serie de practici pe care să le urmez cu regularitate pentru a-mi susține sănătatea, a reduce stresul acumulat și oboseala, pentru a învata să ma relaxez și să fac iar activități care îmi încarcă ființa cu bucurie.

Din cele 90 de practici de self- care am ales atunci:

Îngrijirea fizica: mâncat sănătos, alergare, yoga, băi lungi și calde, plimbări in natura.

Îngrijirea emoțională: terapie, Arta ca terapie, jurnalul recunoștintei, lista cu 10 lucruri pe care le iubesc la mine, scrisoare către copilul interior, meditații.

Îngrijire mentală: citit, desen, grădinărit, diy, activități din afara zonei de confort.

Îngrijire spirituală: yoga, meditație, timp in natura.

Îngrijire socială: îmbrățișări mai multe și mai lungi, recunoștință și apreciere pentru oamenii din viața mea.

Pe majoritatea le-am incluse zi azi in rutina mea de zi cu zi și cu siguranța mai sunt și altele pe care nu le-am descoperit încă.

Tu cum ai grija de tine?

Care sunt practicile tale de self- care?

Despre mine:

Vreau să îmi explorez creativitatea și să stau cât mai mult intr-o stare de prezentă conștientă, de pace și acceptare, de compasiune și bunătate iubitoare și te invit și pe tine să mi te alături.

Împărtășește cu mine gândurile tale

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}